Aanleg offshore windpark Norther van start

Offshore installatieschip Nexus van Van Oord wordt ingezet om de funderingen te plaatsen (foto: Van Oord)

Deze maand gaat de aanleg van offshore windpark Norther in de Belgische Noordzee van start. Hoofdaannemer Van Oord heeft Tideway gecontracteerd voor het storten van stenen op de zeebodem om de turbinelocaties te verstevigen.

Het park ligt op zo’n 23 kilometer uit de kust van Zeebrugge. In totaal komen er 44 windturbines van het type V164 van Vestas met een totale capaciteit van 370 MW.

“Het aanleggen van ‘scour protection’ is één van de eerste echt zichtbare activiteiten van de constructie van het Norther Offshore Windpark”, zegt Dennis Sanou, projectleider van Norther. “Wij zijn zeer verheugd om echt van start te gaan om het Norther project te realiseren. Het zal het grootste windpark voor de Belgische kust worden. We zijn dan ook zeer trots dat we met dit project actief bijdragen aan de klimaatdoelstellingen van België voor 2020.”

Tideway, dochteronderneming van het Belgische DEME, heeft de order verworven om erosie beschermend materiaal te plaatsen op de locaties waar vanaf juli de funderingen van het windpark komen te staan. Als deze werkzaamheden achter de rug zijn, worden de funderingen vanuit Vlissingen aangevoerd door een offshore installatieschip van Van Oord. Met dit schip worden vervolgens ook de funderingen geïnstalleerd.

Valpijpschip
De schepen Flintstone en Rollingstone van DEME gebruiken een valpijp met onderwaterrobot om de filterstenen nauwkeurig op de bodem te plaatsen. De Rollingstone gaat de bewapeningsstenen (grote stenen tot 120 kg per stuk) plaatsen. In totaal zal er zo’n 80.000 ton filtermateriaal en 45.000 ton bewapeningssteen worden geplaatst. Alle werkzaamheden moeten in juli 2018 klaar zijn, daarna kan het installeren van de funderingen beginnen. Oplevering van het windpark is voorzien voor het derde kwartaal van 2019.

Floren Verweij, projectmanager Van Oord: “Na een lange voorbereidingstijd en nauwe samenwerking met de klant, staat ons projectteam te popelen om te starten met de offshore werkzaamheden. Gezamenlijk zetten we het grootste windproject van België op de kaart!” (Bron: Maritiem Nederland)

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *