Damen bouwt tweede Bibby Wavemaster

Het nieuwe walk-to-work schip gaat onderhoudswerk doen voor Siemens Gamesa en EnBW (foto: Damen)

Op de werf van Damen Shipyards in Galati (Roemenië) vond de kiellegging plaats van de Bibby Wavemaster 2. Het nieuwe walk-to-work schip wordt vanaf augustus 2019 ingezet voor onderhoud aan de Duitse offshore windparken Hohe See en Albatros.

Het nieuwe schip zal deel uitmaken van de vloot van Bibby Marine Services, onderdeel van de Schotse Bibby Line Group. De Bibby Wavemaster 2 is een zusterschip van de Wavemaster 1, die sinds kort in de vaart is en onderhoudswerk verricht aan windparken aan de Engelse kust. Sinds 5 april werkt de Wavemaster 1 in opdracht van Total E&P Netherlands aan het onderhoud aan gasplatforms in het zuidelijke deel van de Noordzee.

In een beperkt aantal opzichten verschilt het ontwerp van de Wavemaster 2 van het eerste Walk-to-Work schip van Damen. Zo is de brug opnieuw ingericht en beschikt het schip over een gangway en kraan van de Nederlandse fabrikant SMST. DE gangway is nu geïntegreerd in het ontwerp, waardoor een aparte lift toren overbodig is.

Damen is in 2014 voor eigen rekening en risico aan de bouw van de SOV (Special Operating Vessel) 9020 begonnen. Bibby Marine Services was vanaf het begin overtuigd van de kwaliteiten van het schip, zegt managing director Stephen Bolton. “Siemens Gamesa en EnBW (de opdrachtgevers voor het onderhoud aan de Duitse windparken, red.) hadden behoefte aan een schip dat ook hogere windturbines kan servicen. De Wavemaster 1 levert hiervoor het bewijs.”

Volgens Bolton zijn er meer orders voor Damen in het verschiet. De komende jaren zal er behoefte aan in totaal 20 tot 25 walk-to-work vessels. “Hopelijk kunnen we ons al snel bij Damen melden voor de levering van meer SOV 9020 schepen in de nabije toekomst.” Bron: Maritiem Nederland

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *