Mogelijk ‘reuzewindturbines’ in Rotterdam

Mogelijk verrijzen op de Tweede Maasvlakte of vlak voor de kust van Rotterdam 250 meter hoge windturbines met een vermogen van 50 megawatt. De Rotterdamse gemeenteraad heeft ingestemd met een voorstel van GroenLinks om een locatie voor de ‘reuzewindturbines’ te vinden.

 

Windturbine

“De Tweede Maasvlakte is de plek waar de energievraag het hoogst is. Die windmolens vormen straks een indrukwekkende landmark langs de monding van de Rotterdamse haven”, verklaart GroenLinks-raadslid Arno Bonte zijn voorstel. De megawindturbines zouden nu worden ontwikkeld door de Universiteit van Virginia en bedrijven als Siemens en General Electric. “Ze produceren evenveel als een kleine energiecentrale”, zegt Bonte. “Met twintig van die windmolens maken we de vijf kolencentrales in de Rotterdamse haven definitief overbodig.” Ter vergelijking: onlangs plaatste NOP Agrowind bij Emmeloord 26 windturbines met een vermogen van 7,5 megawatt en een hoogte van 135 meter.

Please follow and like us:

  2 comments for “Mogelijk ‘reuzewindturbines’ in Rotterdam

 1. 21 March 2016 at 16:59

  Enig begrip en respect voor innovatie processen zijn hier wel op zijn plek.
  Windmolens hebben nu wieken van 60 tot 80 m lang, die zijn van glasvezel versterkte kunststof.
  Als ze nog langer gemaakt worden, gaan ze eerder falen dor het steeds grotere gewicht.

  Die 50 MW windmolens zouden wieken krijgen van een stalen space frame, zoals de Eiffeltoren, maar dan in de vorm van een wiek, met een zeildoek er omheen.

  De bedrijven die er wat aan zoden doen, hebben er nog niets van gepubliceerd. het ingenieursbureau dat oorspronkelijk die space frame wieken voortelde, heeft ze van zijn website gehaald.
  Er is al 3 jaar niets meer van vernomen.
  Nu komt Sandia met een concept dat weer een stap verder gaat, en dus nog ingewikkelder wordt om echt te bouwen.

  Rotterdam zou er goed aan doen een windmolen fabrikant te vragen, in Rotterdam, een prototype te demonstreren, op een bestaande windmolens, een space frame wiek, even groot als de huidige windmolens
  Daarmee kom je verder. En grote windmolens dichterbij

 2. Max
  30 April 2016 at 10:01

  @Henk

  Helemaal mee eens. Dit is absolute onzin. Het artikel van 50MW windmolens is hier bijvoorbeeld te zien; http://gizmodo.com/gigantic-wind-turbine-with-650-foot-blades-will-channel-1755931181

  Het gaat puur om een concept en design fase. Een relatief simpel voor onderzoek dus. Over wat in de toekomst ooit haalbaar moet gaan zijn. Je kunt echt niet zo maar van 8MW naar 50MW gaan. Die bladen, zelfs als die zo gebouwd kunnen worden, zijn maar een klein deel van het geheel. Er zijn ook nog helemaal geen turbines die zo enorm groot zijn en de elektriciteit met die grote efficiënt kunnen omzetten. Er zijn nog geen palen getest die die enorme krachten aan kunnen en op die hoogte. Er zijn nog wellicht niet een converterstations beschikbaar die dit aankunnen. En er zijn nog geen windmolen kranen die tot die hoogte bladen kunnen installeren. Etc.

  Ga dus gewoon naar bestaande fabrikanten. Als het kan Europese fabrikanten want die zijn er genoeg. Amerika heeft nog NUL windmolens op zee. NUL ervaring dus met windmolens op zee. En vraag deze Europese fabrikanten om hun toekomstige plannen en kies daar molens uit. Bijvoorbeeld windmolens van 10 of 12 MW die in 2020-2025 gebouwd kunnen gaan worden bij Rotterdam. Al dat overdreven gedoe weer van enkelen in de politiek. Straks weer de volgende Fyra affaire. Maar dan met nooit bewezen windmolens/bladen. Doe even normaal of zo.

  Ja. Ambitie is goed. Maar dit gaat nergens over. Ze hebben zich duidelijk niet laten informeren. What’s next. Gaan ze een fusiereactor bouwen, omdat er nu een grote demonstratie fusie reactor gebouwd wordt in Frankrijk? En terwijl de technologie nog zeker 30 jaar weg is van echte commerciële uitvoering. Kom op zeg.

Comments are closed.