Shell en Eneco zoeken nieuwe investeerders

Shell en Eneco willen hun belang in de offshore windparken Borssele III en IV voor een deel van de hand doen. Dit bevestigt Eneco.

Borssele III en IV zijn in handen van Shell (vijftig procent), Enerco (dertig procent), Mitsubishi (tien procent) en Van Oord (tien procent). Shell, Eneco en Mitsubishi willen hun gezamenlijke aandeel van negentig procent terugschroeven naar vijfenveertig procent, meldt dagblad Trouw. Welke speler hoeveel procent van de hand wil doen is niet bekend.

In een reactie laat Eneco weten ‘vanuit het consortium’ op zoek te zijn naar extra investeerders voor de financiering van het project. Het bedrijf noemt dit ‘niet ongebruikelijk’ bij offshore windprojecten. Het benadrukt dat geen van de consortiumleden zich zullen terugtrekken. Volgens Eneco ontstaat er met het aantrekken van nieuwe partners financiële ruimte om in nieuwe duurzame projecten te participeren. Tot slot stelt Eneco ook als energieleverancier bij het project betrokken te zijn. De opgewekte stroom zal aan de klanten worden geleverd, belooft het bedrijf.

Van Oord laat weten zijn belang te willen behouden. Wel verkoopt het zijn aandeel van tien procent in het offshore windpark Gemini, dat af is en nu stroom produceert. “Wij zijn geen energiebedrijf”, verklaart een woordvoerder in de krant.

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *