Van Oord neemt valpijpschip Bravenes in gebruik

SRI vessel Bravenes – Van Oord

Aan de Wilhelminakade in Rotterdam is op tweede Pinksterdag de Bravenes van Van Oord onthuld. Het nieuwe subsea rock installatieschip krijgt een rol bij het installeren van funderingspalen van offshore windmolens.

De Bravenes werd gedoopt door Yvon van Oord-Barbier, de echtgenote van CEO Pieter van Oord. De doopceremonie was het startschot van een tweedaags evenement om het 150-jarig bestaan van de onderneming te vieren.

De Bravenes is het derde subsea rock installatie schip in de vloot van Van Oord. Deze schepen stabiliseren en beschermen onderwater pijpleidingen, kabels en andere constructies in waterdieptes tot 1.500 meter. In zijn klasse zet de Bravenes een nieuwe maatstaf vanwege de unieke mogelijkheid om op drie verschillende manieren stenen te installeren. “Met de Bravenes zijn wij in staat onze leidende positie in deze markt te behouden”, aldus Maurits den Broeder, managing director Offshore van Van Oord.

Naast de traditionele installatiemethode via een valpijp door de moon pool, kan het schip ook steen installeren via een valpijp over de zijkant of via een tremiepijp. Hierdoor is het schip in staat stenen dichtbij offshore platforms te installeren. Bravenes is tevens uitgerust met een robuust lossysteem voor de installatie van zware, grote steen. Dit maakt het schip geschikt voor de offshore wind- en kabelmarkt. In deze markten worden vaak grote stenen geïnstalleerd bij de funderingspalen van offshore windmolens.

Na de doop zet Bravenes koers richting Noorwegen voor verschillende projecten in de Noordzee. Vanaf half juli is het installatieschip ingepland voor stabilisatiewerkzaamheden aan de gaspijpleiding van Rusland naar Duitsland, het Nord Stream 2 project. Bron: Maritiem Nederland

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *