Van Oord voegt ingraven van kabels toe aan offshore activiteiten

Trencher Dig-It wordt ingezet bij het leggen en begraven van de kabels van Borkum Riffgrund 2 (foto: Van Oord)

Met een op afstand aangestuurd trench jetting- en snijsysteem kan Van Oord nu ook het leggen en begraven van kabels verzorgen bij de bouw van offshore windparken. De nieuwe technologie wordt voor het eerst ingezet bij de bouw van Borkum Riffgrund 2 in het Duitse deel van de Noordzee.

De maritieme aannemer maakt hiervoor gebruik van de Dig-It, ook wel Q1600 trencher genoemd, het krachtigste model uit de Q-serie van fabrikant SMD. Nadat de kabel op de zeebodem is gelegd, begraaft de Dig-It deze op de benodigde diepte. De trencher kan de kabels tot een diepte van 3 meter ingraven, afhankelijk van de configuratie en bodemeigenschappen. De Dig-It is een zogeheten Tracked Remotely Operated Vehicle (‘TROV’) en gebruikt rupsbanden als belangrijkste bron van voortbeweging. Behalve voor jetting kan de Dig-It ook worden gebruikt voor chain cutting.

Ørsted gaf Van Oord in 2016 de opdracht voor het transporteren, installeren en begraven van de onderzeese kabels binnen het windpark Borkum Riffgrund 2. Dit voorjaar is kabellegger Nexus begonnen met het installeren van de kabels. Vanaf offshore supply vessel Rem Saltire is de Dig-It op 7 mei begonnen met het begraven van de kabels.

Het installatiewerk van de kabels moet in juli 2018 zijn afgerond. Wanneer het Borkum Riffgrund 2 in 2019 gereed is, zal het 460.000 huishoudens van energie voorzien. Het windpark bevindt zich op 54 kilometer uit de kust van Nedersaksen in Duitsland. Bron: Maritiem Nederland

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *