Van Oord zet eerste stap op Aziatische offshore windmarkt

Met het verkrijgen van de positie als preferred contractor in Taiwan zet Van Oord een ferme eerste stap op de Aziatische offshore windmarkt. Van Oord gaat er een windpark aanleggen van 640 MW. Het Yunlin project heeft een contractwaarde van 500 miljoen euro.

“In Azië, en met name in Taiwan, wordt volop geïnvesteerd in wind op zee. Het Yunlin project is een geweldige kans voor Van Oord om ook buiten Europa onze expertise te laten zien. We kijken ernaar uit om met onze lokale partners bij te dragen aan de energietransitie van Taiwan”, zegt CEO Pieter van Oord.

Het Yunlin project wordt ontwikkeld door de Duitse projectontwikkelaar wpd. Van Oord is verantwoordelijk voor het ontwerpen, (laten) fabriceren en installeren van de tachtig fundaties. De voorbereidingen van het windpark, dat 8 kilometer uit de kust van Yunlin County zal verrijzen, starten met onmiddellijke ingang.

Afscheid van kernenergie
Taiwan heeft de wens om het gebruik van kernenergie uit te faseren. Hoge windsnelheden, beheersbare afstanden wat betreft kust- en waterdiepte en een actief overheidsbeleid maken wind op zee een aantrekkelijk alternatief voor energieopwekking. De Taiwanese overheid heeft als doel om 5,5 GW aan offshore windprojecten te installeren voor 2025.

De financial closing van het contract wordt eind 2018 verwacht. Begin 2020 zijn de eerste fundaties beschikbaar. De installatie vindt ook plaats in 2020. Hierbij worden achtereenvolgens de monopiles, de scour protection, de transition pieces en de windturbines geïnstalleerd.

Ervaring in Taiwan
Het Yunlin project is niet alleen het eerste offshore windproject voor Van Oord in Taiwan maar ook het eerste windcontract buiten Europa. Taiwan is bekend terrein vanwege eerdere bagger- en offshore projecten. Eind 2017 leverde Van Oord één van Taiwan’s grootste landaanwinningsprojecten op. Met de aanleg van 250 hectare nieuw land in de haven van Kaohsiung leverde het concern een bijdrage aan de economische ontwikkeling van het land. Hiermee won Van Oord een Golden Quality Award van de Taiwanese regering. Bron: Martiem Nederland

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *