Vattenfall bouwt eerste subsidieloze windpark

Vattenfall, het moederbedrijf van Nuon, gaat het eerste subsidieloze windpark op het Nederlandse deel van de Noordzee bouwen. Minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat maakte dit op 19 maart bekend in Schiedam tijdens een werkbezoek aan HMS Offshore en Ampelmann.

Naast Vattenfall deden ook Innogy, het moederbedrijf van Essent, het Noorse Statoil en consortium WitWind, bestaande uit Van Oord, Eneco en een dochterbedrijf van Mitsubishi, mee aan de aanbesteding voor windpark Hollandse Kust Zuid.

Wiebes overhandigde de vergunning aan Gunnar Groebler, topman van Vattenfalls winddivisie. Volgens de minister waren er vier “uitstekende, financieel solide biedingen” binnengekomen. Vattenfall won omdat het bedrijf de sterkste garanties gaf dat Hollandse Kust Zuid ook daadwerkelijk wordt gebouwd. Het bedrijf heeft zekerheden verschaft die samenhangen met de elektriciteitsprijs. Ook als de elektriciteitsprijs verder daalt, zal de bouw doorgaan.

Turbines van 8 MW
Hollandse Kust Zuid wordt een park van 700 megawatt. In 2022 moet het zijn gebouwd. De details van het windpark moeten nog worden uitgewerkt. Wel is zeker dat er windturbines van 8 megawatt zullen komen.

Hollandse Kust Zuid is niet het allereerste subsidieloze windpark. Vorig jaar wonnen het Duitse energiebedrijf EnBW en het Deense Ørsted (het voormalige Dong Energy) de aanbesteding voor het eerste windpark zonder subsidie voor de Duitse kust. Dit park wordt volgens planning pas in 2025 opgeleverd. (Bron: Maritiem Nieuws, foto: EZ)

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *